Whatsapp, Facebook, Messenger ve Telegram gibi sohbet uygulamaları Dünya’daki milyarlarca insan için temel bir iletişim aracı haline geldi. Bununla birlikte, bu görüşmelerin, görüşülen yani yazışmanın muhattabı olan kişiler dışında başkaları tarafından okunabilme riski de ortaya çıktı.
Sohbet uygulamalarının üreticileri de kullanıcılarını siber suçlulardan korumak için bir dizi güvenlik önlemleri uyguladı. 3 yıl önce Whatsapp, kullanıcıların mesajlaşmalarının kötü niyetli kişiler tarafından ele geçirilememesi için uçtan uca şifreleme gibi oldukça güçlü bir önlemi devreye soktu. Diğer bir deyişle, whatsapp üzerinde gönderilen bir mesaj da, yalnızca gönderen ve alıcının ne yazıldığını görebilmesi/anlayabilmesi sağlanarak, mesaj dışarıdan gelecek tehditlere karşı karıştırılmaktadır. Eğer bir hacker Whatsapp sunucusunu hackleyecek olursa, karşılaştıkları mesajlaşmayı anlamaları mümkün olmayacaktır.
Aslında Whatsapp mesajları sunucuda saklamıyor, sadece bu veriler sunucu üzerinden geçiş yapıyor. Birilerinin whatsapp mesajlarınıza erişmesinin tek yolu telefonunuza, içeriğine erişmektir.
Telegram’da, olağanüstü güvenliği olan bir başka yaygın sohbet uygulaması olarak öne çıkıyor. Tıpkı Whatsapp’da olduğu gibi, Telegram’da ki hiç bir konuşma kaydı bir sunucuda depolanmamaktadır. Gelişmiş ve pahalı bir adli kurtarma yöntemi kullanılmadığı taktirde, ilgili mesajlaşmayı cep telefonunuzdan sildiğiniz de tamamen yok olduğuna emin olabilirsiniz.
Bununla birlikte, Telegram’ın kendi kendini imha etme özelliği bulunmaktadır. Bu seçeneği etkinleştirdiğiniz de, chat geçmişiz bir süre sonra otomatik olarak silinir. Mesajların ne zaman silineceğini spesifik olarak belirtebiliyorsunuz. Mesajlar otomatik olarak silindikten sonra ne gönderenin ne de alıcının telefonunda söz konusu mesajlaşmaya dair hiç bir iz kalmaz. Bu özelliği ile Telegram’ın tek olduğunu söyleyebiliriz zira ne Whatsapp’ın ne de Facebook Messenger’ın böyle bir özelliği bulunmuyor.
Facebook messenger’da ki iletişim de şifrelenmiştir. Mesajlar korsanlar tarafından veya Facebook tarafından görüntülenemez. Yine de alıcılardan başkalarının mesajları okumasını istemiyorsanız en iyi çözüm, mesajlaşma sona erdiğinde onları silmek olacaktır.
Mesajlaşmaların gizliliğine yönelik tedbirler ise normal mesajlaşmalar ile aynı önlemleri içermektedir. Diğer yandan Whatsapp ve Telegram’da grup sohbeti oluşturma işlemleri neredeyse birbirleriyle aynıdır. Oluşturulan sohbet odaları üzerinde ki tek fark, grupların yönetimidir. Whatsapp sohbetinde gruba sadece grup yöneticisi üye ekleyebilirken, Telegram’da grubu oluşturan bir yönetici atamadıysa herkes gruba yeni üye ekleyebilir.
Dolayısı ile burada sistemin dışarıda ki tehditlere karşı sağladığı önlem dışında, Whatsapp’da grubun direk yönetici ile açılması, Telegram’a nazaran daha tedbirli bir işlemdir öyle ki Telegram’da grubu açan bir yönetici atamadıysa, gruptaki herhangi biri, gruba başkasını alabileceği için o başkası gruptaki mesajları okuyabileceği için “grubun gizliliğinin” ihlal edilmesi olasılığı ortaya çıkabilecektir.
Mobil chat siteleri chat odaları siteleri Yapmanız gereken kayıt olmanız evet şimdi bize katıl bir kullanıcı adın olsun Unutma kayıt olmadan…
Turk Chat Departman Gorevleri IRCd alaninda bulunan sunucumuzdaki gorev dagilimlari ve isleyisleri. www.Turksohbet.net , www.Chat.gen.tr Departman sorumlularimiza sorduk ve aldigimiz…
Chat Nedir? Nasil Kullanilir? Chat kelimesi bizim kullanimimiza gore sohbet anlamini tasimaktadir. Gelisen teknoloji caginda hic tanimadiginiz kisiler ile mobil…
Turk Chat Sohbet Odalari En Buyuk ZenginLik Birlik Olan Bir Ailedir ~ Toplumlar icinde en kucuk birim olarak kabul edilen…
Turk Chat IRC: Internet Relay Chat, kelimelerinin bas harflerinin kisa yazilisidir. 1988 yilinda, 'Jarkko Oikarinen' tarafindan ortaya cikarilmistir. Finlandiya’da baslayan…
Tr Chat ve Tr Sohbet Ailesi Tr Chat ailesinin bana vermis oldugu soru sorma yetkisine gore bugun yonetimdeki ve yonetim…